Cuketový oříškový koláč

Tento moučník mě zaujal v jednom nejmenovaném časopise. Není vůbec náročný, peče se sotva tři čtvrtě hoďky a dobrý je tak, že u nás na stole nevydržel déle než tři dny :-D .

K přípravě cuketového oříškového koláče si připravte:

250 g mladých cuket                                                     šťáva z 1/2 citronu

1 lžička strouhané citronové kůry                                    50 g jader vlašských ořechů

50 g rozinek předem namočených ve lžíci rumu                3 vejce

150 g moučkového cukru                                                1 lžička prášku do pečiva

100 ml oleje                                                                   300 g polohrubé mouky

————————————-

Na hrubém struhadle nastrouháme omyté cuketky, zalijeme šťávou z 1/2 citronu, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, hrubě nasekané ořechy a rozinky.

cuketová směs

cuketová směs

Vejce s moučkovým cukrem našleháme do pěny a postupně do ní za stálého šlehání přilijeme tenkým pramínkem olej.

zapomeňte na ruční šlehání, elektrickým šlehačem docílíte krásné pěny během chviličky ;-)

zapomeňte na ruční šlehání, elektrickým šlehačem docílíte krásné pěny během chviličky ;-)

Vmícháme cuketovou směs a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do koláčové formy o průměru cca 32 cm vyložené pečicím papírem.

hotové těsto připravené na šoupnutí do trouby :-)

hotové těsto připravené na šoupnutí do trouby :-)

Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme zhruba 40 minut. Po vychladnutí lze koláč potřít čokoládovou nebo citronovou polevou či ho můžete jednoduše posypat moučkovým cukrem.

FINÁLE

vysledek

tak co mu říkáte?

detailnější záběr

detailnější záběr

Po zakousnutí do prvního kousku jsem si moučník vychutnávala, jak se patří. Rozeznala jsem oříškovou chuť, do níž se co chvilku jemně připletla ta citronová. Klasická příchuť cukety se upečením v těstu ztratí, což dezertu přidá na šmaku. Nuže - dejte se do toho a…

u kávy CHUTNÁ! ;-)